حجتالاسلام والمسلمین سیداحمد میرعمادی، نماینده ولی فقیه در لرستان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از لرستان، با تأکید بر لزوم کنترل زبان، گفت: یکی از امتیازهای برجسته انسان نسبت به سایر موجودات، قدرت نطق و سخن گفتن است و با همین ویژگی است که میتواند اهداف و پیامهای مختلف فکری و قلبی خود را به دیگران منتقل کند.
وی ادامه داد: بسیاری از انسانها نحوه استفاده کردن از نعمت بزرگ «سخن گفتن» را نمیدانند و با بیهودهگویی و پرحرفی و عدم کنترل زبان، آن را ضایع میکنند.
سخن سودمند
حجتالاسلام میرعمادی در رابطه با سخن گفتن در سیره پیامبر اعظم(ص)، بیان کرد: کلامی دلنشین است که حکمتآموز، مفید و به دور از گزندگی و آزار و دوای دردهای همگان باشد، نبی مکرم اسلام(ص)، زبان خود را به کار نمیانداخت مگر در امور پسندیده و سودمند؛ لذا کلام ایشان الفتبخش و وحدتآفرین بود، نه اینکه عامل تفرقه و موجب بددلی و کدورت افراد با یکدیگر باشد.
سخن گفتن باید متناسب با فهم و درک مخاطب باشد
نماینده ولی فقیه در لرستان اضافه کرد: پیامبر خدا(ص) در برخوردها با روانشناسی ویژهای که داشت روحیهها و سطح فکر و فهم مخاطب را بهخوبی میفهمید و سخنان خود را متناسب با شناختهایی که از افراد داشت تنظیم میکرد و این موجب میشد که هیچکس از مطالب ایشان، خسته و ملول نشود و تعالیم دینی و انسانی بهدرستی به دیگران القا شود.
حجتالاسلام میرعمادی عنوان کرد: امام صادق(ع) نقل کرده است که رسول خدا(ص) هرگز با مردم با عمق عقل و درک خود سخن نگفت و میفرمود: ما پیامبران مأموریم که با مردم به اندازهعقل آنها حرف بزنیم، نه به قدر فهم خودمان؛ لذا نبی مکرم اسلام(ص) در تبیین معارف عمیق الهی، زبان بسیار ساده و روانی را به کار گرفت و هیچگاه اصطلاحات و عبارتهای پیچیده و غیرقابل فهم را به کار نمیبرد بلکه سخنانش روشن، گویا و واضح بود؛ چنانکه هر شنوندهای آن را میفهمید.
قدرت کنترل گفتار
وی اظهار کرد: هنگامیکه انسان خشمگین میشود، خشم خود را با سخن و کلام ابراز میکند، در این حالت، افراد معمولاً از جاده صواب خارج شده و سخنانی را بر زبان جاری میکنند که شاید حق نبوده و رضای خداوند متعال در آن نیست، اما رسول خدا(ص) وقتی که در این وضعیت قرار میگرفت بر سخن و زبان خویش مسلط بود و در هرصورت چیزی جز حق نمیگفت؛ کمااینکه در کتاب مکارم اخلاق از انسبن مالک بیان شده: من 9 سال خدمت پیامبر(ص) بودم به یاد ندارم که یک بار آن حضرت به من فرموده باشد چرا چنین و چنان کردی؟ یا آنکه چیزی را بر من عیب گرفته باشد.
خطبههای پیامبر(ص) بر وجه اختصار بود
حجتالاسلام میرعمادی با بیان اینکه به نقل از همه مورخان، «کمگویی» شیوه همه پیامبران الهی بهویژه پیامبر اعظم(ص) بوده است، گفت: نبی مکرم اسلام(ص) با اینکه مطالب زیادی در ذهن و قلب خود داشت و سینهاش مالامال از علوم مختلف بود و البته نطق و بیان زیبایی هم داشت، اما هیچگاه از «گزیدهگویی» فاصله نگرفت، حتی خطبههایی که میان مردم و یا نماز جمعه میخواند بر وجه اختصارگویی بود.
نماینده ولی فقیه در لرستان اضافه کرد: در جلد اول، صفحه 289 کتاب «سنن ابیداود»، از عمار یاسر نقل شده است که پیامبر اکرم(ص) ما را به کوتاه کردن خطبهها فرمان داد و در تاریخ و سیره آن حضرت اینگونه آمده است که پیامبر اکرم(ص) روز جمعه، موعظه را طولانی نمیکرد و خطابه آن حضرت، کلماتی کوتاه و روان بود.
پیامبر اعظم(ص)، تعالیم الهی را به روش گزیدهگویی در دنیا منتشر کرد
حجتالاسلام میرعمادی اظهار کرد: در جلد هفتم کتاب کنزالاعمال، نقل شده که یکی از سفارشهای پیامبر اسلام(ص) به فرماندهان لشکر خود این بود که در نماز جمعه خطبهها را کوتاه کن و سخن را کمتر بگو، بدین ترتیب پیامبر گرامی اسلام(ص)، تعالیم سازنده و رهاییبخش اسلام را به روش گزیدهگویی در اقصی نقاط جهان، منتشر کرد.